2010 m. balandžio 21 d., trečiadienis

Grįžtam į smetoninės diktatūros laikus?

Balandžio 21 d. Socialistinio liaudies fronto narių grupė, vadovaujama SLF pirmininko Algirdo Paleckio ir turėjusi sudalyvauti protesto renginiuose prieš NATO politiką Afganistane ir Irake, nebuvo įleista į Estiją. Apie planuojamą vizitą nebuvo plačiau skelbiama, todėl nėra aišku, kokiu būdu informaciją sužinojo specialiosios tarnybos.
Visi automobiliu keliavę asmenys, pasirodo, yra Estijos nepageidaujamų žmonių sąraše. Tačiau užuot iš karto nurodę grįžti, pareigūnai iškrėtė mašiną, asmeninius žmonių daiktus. Ypač įdomu, kad persona non grata asmenų sąraše buvo niekuomet Estijoje nesilankę asmenys.
Peršasi išvada, jog sulaikymo priežastis buvo SLF narių politinė veikla, juolab kad apie tai esą prasitarė ir Estijos pareigūnai.
Atrodo, turėtų kilti skandalas! Demokratiška, vakarietiška, europietiška šalis sulaiko kitos tokios pat „–ietiškos“ šalies politikus. Kas, kad jų pažiūros ir nuomonė nesutampa su oficialiąja, bet juk – DEMOKRATIJA, įsitikinimų, žodžio laisvė! O gal Peleckis su kolegomis įtariamas padaręs nusikaltimą? Tai prie ko čia tada Estija ir persona non grata statusas?
Lietuva mažų mažiausiai turėtų Estija pasiųsti notą, bet... Žinoma, kad to nedarys. Čia juk daugelio nemylimas, skandalingas, ir visoks kitos Paleckiukas, kuriam eilinį kartą primins senelį ir pripaišys baisiausius Stalino nusikaltimus. Net jeigu ir atsirastų koks valstybės pareigūnas, širdyje palaikantis jo pažiūras ar bent jau mėgstantis jį kaip žmogų, pabijos išsižioti.
Štai tau ir smetoniškieji laikai. Tiesa, diktatoriaus žmogaus asmenyje nėra, bet yra KAŽKAS. Kažkas neapibrėžto, kas užčiaupia burnas, priverčia rašyti tik taip, o ne kitaip, užmerkia akis, kai „nereikia“ matyti ir atplėšia, kai „būtina“, pagaliau – nudaigoja šalies saugumui pavojingus objektus ir subjektus.

Mergaitė RAUDONAIS BATELIAIS

Komentarų nėra: