2012 m. gegužės 10 d., ketvirtadienis

Apie baimę ir darbdavių solidarumą

Neseniai vieno vokiško komercinio kanalo laidoje „Stern TV“ mačiau laidą apie vadybos stilių viename žinomame parduotuvių tinkle. Tiksliau – apie nederamą elgesį su jo darbuotojais. Nenuslėptas nei pavadinimas, nei liudininkų, tiesa, ten jau nebedirbančių, veidai. ALDI – visoje Vokietijoje (ir ne tik, bet kalbama buvo tik apie vokiškąsias parduotuves) veikiantis mažų kainų parduotuvių tinklas, kurio vadybos filosofija labai archaiška, t.y. vergiška: darbuotojų bauginimas, sekimas ne tik darbe, bet ir asmeniniame gyvenime, kad atėjus progai būtų priežasčių (kad ir pačių absurdiškiausių) žmogui atleisti. Kalbėjo buvę salės darbuotojai ir įvairių lygių vadovai, kurių vienas apie ALDI darbo metodus net parašė knygą. Laidos rengėjai padarė ir dabartinių darbuotojų anoniminę apklausą el. paštu ir net gavo daugybę atsakymų.


Stebino ne metodai, kaip darbuotojus išlaikyti „ant trumpo pavadžio“ (esu tikra, iš lietuvių vokiečiai dar turėtų ko pasimokyti), šokiravo, kad apie tai kalbama per televiziją. Viena populiariausių šalies komercinių televizijų transliuoja laidą, kurioje įvardinant įmonę atskleidžiami jos nederamo elgesio su darbuotojais pavyzdžiai!

Bandžiau įsivaizduoti tokią laidą Lietuvoje: tarkim, „Maksimos“ ar „Norfos“ darbuotojai (kad ir buvę) liudija apie tai, kaip jie išnaudojami darbe. Nepavyko. Juk tai reikštų, kad televizijos kanalas neteks vieno finansavimo šaltinio – nebus užsakoma kritikuojamos firmos reklama. Nepavyko įsivaizduot ir kad apie savo negerus patyrimus pasakotų net ir buvę darbuotojai. Žinau iš patirties, kad palikę darbus žmonės, neigiamai kalbėdami apie buvusias darbovietes, nori likti anonimiški: prašo rašant pakeisti vardus, kartais – net lytį. O apie esamų darbuotojų liudijimus, suprantama, anoniminius, iš viso nėra ko ir kalbėti.

Suprantama, Lietuva maža „švogerių“ šalis, žmonės vieni kitus lengvai atpažįsta, vieni per kitus susižino ir dėl šventos ramybės geriau „neišsišokti“. Be to, nuo drąsių darbuotojų besisaugantys darbdaviai būna kaip niekas solidarūs. Yra žinoma net apie juoduosius darbuotojų sąrašus, pvz., tolimųjų krovinių pervežimų versle. Vienoje kompanijoje teisybės pradėjęs ieškoti vairuotojas, žinoma, atleidžiamas ir patenka į sąrašą, iš kurio vėl grįžti į tos pačios srities darbo rinką tampa neįmanoma

Tiesa, pagalvojau, kad ir Vokietijoje minėta laida prieš ALDI, greičiausiai, yra konkurentų užsakyta, bet visgi turėjau progos pamatyti, kokia turėtų būti žiniasklaidos funkcija (kita minėtos laidos tema buvo apie iš anksto sugesti užprogramuotus prietaisus) ir kokie neįbauginti gali būti žmonės.

RMP

Komentarų nėra: